Sayfalar

6 Şubat 2015 Cuma

Sebzeli Somon Çorbası

MALZEMELER:

  • 1 kg civarında somon kelle veya omurga kemiği (3-4 tane kelle dahi işinizi görür)
  • 3-4 adet havuç
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 adet kereviz
  • 2 adet orta boy patates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yaklaşık 10 adet çekilmemiş tane karabiber
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tutam dereotu (en son süslemek ve esans vermek için)
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • Karabiber

Çorba yapmak için somon kellesi kullanabilirsiniz.
Çorba yapmak için somon kellesi kullanabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI:

Somon kellesi üzerindeki pulları bıçak yardımıyla temizleyin ardından güzelce yıkayın.
Geniş bir tencere içerisinde üstünü kapatacak kadar suyla doldurduktan sonra 30-45 dk kadar kaynatın. (Arada çatalla kontrol edin. Eti dağılmaya başladıysa kaynatma süresi yeterlidir.)
Kaynatma işleminden sonra balıkları süzerek ayrı bir kaba alın ve balık suyunu sakın dökmeyin. O bizim çorba suyumuz olacak zira en faydalı yeri artık orası.
Kereviz, havuç, patates ve taze soğanları doğrayın.
Geniş bir tava içerisinde zeytinyağını ısıtıp kereviz, havuç, taze soğanın beyaz bölümleri, tane karabiber, 2 defne yaprağı ve pul biberi atıp 8-10 dk kadar kavurun.
Renkleri değişmeye başlayınca ocağın altını kapatıp ayırdığımız balık suyu ile birlikte çorba tenceresine koyun, patatesleri de
Çorba yapmak için Somonun etlerini elinizle ayıklayın ve kılçıklardan arındırın
Somonun etlerini elinizle ayıklayın ve kılçıklardan arındırın
atın, üzerine su ilave edin ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynamaya bırakın.
Süzmüş olduğunuz somonları elinizle tiftikleyin ve etlerini ayırın. Kılçık gelmemesine dikkat edin.
Yarım saate yakın kaynattığınız sebzeleri çatalla kontrol edebilirsiniz. Sebzeler yumuşadıktan sonra balıkları ve limon suyunu ilave edin.
Tuz ve karabiber kattıktan sonra karıştırıp kıvamını kontrol edin. Eğer suyu az gelmişse sıcak su ilave edip biraz daha kısık ateşte kaynayın.
Servis ettiğiniz tabağın üstüne ince kıyılmış dereotu ve taze soğanın yeşil bölümlerini doğrayarak serpebilirsiniz. Ayrıca maydanoz ve limon ile süsleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder